II Festival d’insectes
Descobriu el fascinant II Festival d’insectes: un esdeveniment lúdic i científic que no us podeu perdre! Prepara’t per a una experiència única, plena d’activitats per a totes les edats. Submergeix-te en una instal·lació participativa amb molt d’art i ciència, en tallers interactius, exposicions captivadores, la projecció d’un emocionant documental, monòleg a càrrec d’una divulgadora científica i molt més! Vola cap al festival i deixa’t sorprendre!
La data i lloc de l’esdeveniment és dia 24 de maig, a Sa Riera de Palma, de 17:00 a 20:00 hores.
Presentació del II Festival d’insectes i entrega de premis del II Concurs de Fotografia (17.00 hores)
Des de paneroles acolorides fins a papallones delicades, volem celebrar la bellesa i diversitat d’aquests petits éssers que tenen un paper crucial als nostres ecosistemes. Estem expectants per veure les millors fotografies! Participar és fàcil: comparteix les seves fotos d’insectes a Instagram amb l’etiqueta oficial del concurs i etiqueteu-nos per tenir l’oportunitat de guanyar premis increïbles. Així que prepara les seves càmeres, apropeu-vos als detalls i descobriu la màgia oculta del món dels insectes. ¡Que comenci l’aventura fotogràfica!
Aquí tens les bases del concurs de Instagram.
Tallers per a nens de primària (17:15 – 19:15 hores, durada 30 min. cada taller) Necessària inscripció prèvia a: Punxa aquí per inscriure’t!
* Taller 1: “Explorant el món dels Pol·linitzadors: Accions per a la seva Protecció”. Vine a conèixer els pol·linitzadors que habiten la Mediterrània, la importància de la pol·linització i la situació actual de pèrdua de biodiversitat. Aprendràs com contribuir a conservar-lo els construint hotels d’insectes, cultivant plantes mel·líferes i reduint l’ús de pesticides. Uneix-te a aquesta experiència interactiva i promou actituds positives cap als pol·linitzadors i el medi ambient!
* Taller 2: “STOP Invasores” Coneixes la diferència entre espècie autòctona, plaga, exòtica i invasora? En aquesta activitat coneixeràs les principals causes i vies d’entrada d’espècies i com el canvi climàtic antropogènic afavoreix l’adaptació dels insectes invasors estudiats al projecte STOP Invasores. No us perdeu aquesta oportunitat d’ampliar el vostre coneixement sobre la conservació dels nostres ecosistemes!
* Taller 3: “Converteix-te en insecte per un dia”. En aquest taller podreu comprendre com funcionen i quines funcions compleixen les diferents estructures dels insectes. Descobrireu els diferents tipus d’alimentació, sistemes de vol (ales), ovipositors, colors i tipus de visió. A més, podràs fabricar màscares i altres parts morfològiques del teu ordre d’insecte favorit per emportar-te-les a casa! Uneix-te a aquesta divertida experiència científica i deixa’t sorprendre pel fascinant món dels insectes!
Pintacares (17:15 – 18:15 hores)
“Polinitzadors del Bosc”. Art i Natura. Instal·lació participativa a càrrec de Trazos de Bosque amb Nívola Uyà i Marc Ayats (disponible durant tot el festival).
Uneix-te a nosaltres per participar en la creació d´una obra d´art col·lectiva en forma d´insecte! Una oportunitat emocionant per fusionar art i ciència mentre explorem la importància vital dels insectes als nostres ecosistemes. La nostra obra d’art prendrà la forma d’una estructura tridimensional d’un insecte i volem que tots vosaltres hi contribuïu. Des de paper reciclat fins a tela, filferro i elements naturals com ara branques, fulles i llavors, cada aportació afegirà una nova dimensió a la nostra obra mestra col·lectiva. Amb la guia d’artistes facilitadors, cada participant crearà una peça individual que després s’integrarà a l’estructura col·lectiva de l’insecte. Aquest procés col·laboratiu no només reflectirà la interconnexió i cooperació necessàries als ecosistemes naturals, sinó que també servirà com una poderosa eina educativa. A través d’aquesta experiència, fomentarem la consciència i cura dels insectes i el seu hàbitat. Vine i uneix-te a nosaltres per celebrar la bellesa i la importància d’aquests increïbles éssers i aprendre més sobre com els podem protegir junts!
Documental “Hijas del sol: abejas silvestres” (17.15 hores, 50 min. de durada)
La majoria de les persones associa insectes productors de mel amb el nom “abella”. Pocs s’adonen que hi ha milers d’espècies diferents d’abelles, la majoria viuen les seves vides tan “ocupades com abelles”, i fins i tot algunes són conegudes per ser assassines. Abelles silvestres mostra la increïble diversitat i les adaptacions de les nostres abelles a diversos hàbitats i diverses condicions de vida. Baralles fascinants, actuacions sensacionals, estructures imponents i criatures acolorides.
Presentació d’Invasapp (18:00h)
Estem emocionats de presentar l’eina de ciència ciutadana Invasapp, desenvolupada com a part del projecte STOPInvasoras (PDR2020/25). Aquesta aplicació té com a objectiu principal informar sobre la presència d’insectes invasors i contribuir significativament a la investigació i la gestió d’aquestes espècies que amenacen les nostres illes. Durant la presentació, no només oferirem una demostració pràctica de l’aplicació, sinó que també farem una anàlisi detallada de cadascuna de les 21 espècies d’insectes invasors incloses al projecte de recerca. Els nostres experts compartiran informació crucial sobre l’origen, les característiques, l’impacte ambiental i les estratègies de control de cada espècie.
Píndoles Invasapp (projeccions en bucle)
Projectarem de forma cíclica una sèrie de vídeos sobre les espècies invasores d’insectes incloses al projecte STOPInvasoras (PDR2020/25), amb l’objectiu de conscienciar el públic sobre aquesta problemàtica i proporcionar informació detallada sobre cadascuna de les espècies implicades. Cada vídeo, amb una durada aproximada de 3 minuts, oferirà una visió completa de la descripció taxonòmica i morfològica de l’espècie, l’origen, la biologia i l’ecologia, així com la distribució actual i el potencial invasor a les Illes Balears. Aquests vídeos proporcionaran una comprensió profunda de l’amenaça que representen aquests insectes invasors pels ecosistemes nadius de les Illes Balears, així com la importància de prendre mesures preventives i de control.
Exposició “L’illa dels pol·linitzadors” a càrrec de Divulgare (disponible durant tot el festival)
Ens trobem en un moment crític de la història del planeta en què la interferència humana està causant greus problemes que alteren els processos ecològics i evolutius que han regit la vida a la Terra durant mil·lennis. Aquesta història que contem aquí és una crida d’atenció per a tots nosaltres, recordant-nos que som part d’un món viu i vibrant, i que les nostres accions poden tenir conseqüències impredictibles i catastròfiques. És, també, una invitació a reflexionar sobre el llegat que volem deixar a les generacions futures i sobre el paper que cadascú de nosaltres ha de tenir per protegir i preservar la vida al nostre planeta.
Xerrada “La mierda es un mundo” a càrrec de la Dra. Eva Cuesta, investigadora de la Universitat Autònoma de Madrid i autora de Biotura de (18:15 hores, 30 min. de durada)
Doctora en entomologia, durant el seu doctorat al Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC) s’ha especialitzat en l’impacte del canvi global sobre algunes comunitats d’escarabats i les estratègies per pal·liar els efectes del canvi climàtic i escalfament global. A més, és la creadora de la plataforma de divulgació científica Biotura, amb desenes de posts sobre ciència, xerrades, activitats, ciència ciutadana i iniciatives, i col·labora amb Big Van Ciència, fent assequible el coneixement científic a qualsevol mena de públic.
Ento-monòleg a càrrec del còmic i naturalista Xavier Canyelles (19.15 hores)
Xavier Canyelles, és reconegut com un talentós il·lustrador, naturalista i actor de comèdia. La seva passió per la natura i l’art es reflecteix a la seva extensa obra, que inclou des de llibres sobre insectes i peixos de les Illes Balears fins a exploracions de la fauna fantàstica de Mallorca a la cultura popular.
Clausura del II Festival d’insectes (20.00 hores)